Dění na trzích Napsali jsme Novinky

Bitcoin Halving:
Co to je a jaký má vliv na trh
s kryptoměnami

V brzké době se na krypto svět chystá pravidelná a významná událost, která historicky otřásá trhy s kryptoaktivy a spouští divoké reakce. Již v dubnu tohoto roku přijde snížení odměn za potvrzování transakcí na blockchainu Bitcoinu těžařům této kryptoměny. Připomeňme si, o co jde. Půlení je totiž za rohem.

Bitcoin Halving:   Co to je a jaký má vliv na trh  s kryptoměnami

Bitcoin, průkopnická kryptoměna, funguje na jedinečné měnové politice, která ji odlišuje od tradičních fiat (USD,CZK) měn. Jedním z nejvýznamnějších událostí v ekosystému Bitcoinu je půlení, událost naprogramovaná do jeho kódu, která nastává přibližně každé čtyři roky. Bitcoin halving, často označované jako klíčový prvek jeho vzácnosti a hodnotového návrhu, si zaslouží podrobnější zkoumání, aby bylo možné pochopit jeho dopady na trh s kryptoměnami.

Co je Bitcoin Halving?

Bitcoin halving je předem naprogramovaná událost zabudovaná do protokolu Bitcoinu, která nastává každých 210 000 bloků, nebo přibližně každé čtyři roky. Během této události je počet nově vytvořených Bitcoinů s každým těžebním blokem snížen na polovinu. Tento proces nelze zastavit a jeho cílem je postupně snížit tempo vytváření nových Bitcoinů, dokud celková zásoba nedosáhne svého maximálního limitu 21 milionů mincí. Když byl Bitcoin vytvořen pseudonymním Satoshi Nakamotem v roce 2009, protokol stanovil pevný plán zásobování, aby kontroloval inflaci. Původně byla odměna pro těžaře, kteří potvrzují transakce a zajišťují síť, nastavena na 50 Bitcoinů za blok. Avšak každých 210 000 bloků se tato odměna půlením sníží, což vede ke snížení míry nového vydávání Bitcoinu.

Dopady Bitcoin Halvingu

  1. Snížení ZásobOkamžitým dopadem Bitcoin halvingu je snížení tempa vytváření nového Bitcoinu.
    Těžaři z předchozích 6.25 BTC za potvrzený blok transakcí dostanou jen 3.125 BTC. To vytváří
    vzácnost v nabídce nových mincí v oběhu, což podle principů poptávky a nabídky může potenciálně
    vést ke zvýšení ceny Bitcoinu.
  2. Dynamika CenHistoricky jsou události Bitcoin halvingu spojeny se značnými cenovými pohyby. V období předchozích halvingů často dochází ke zvýšené spekulativní aktivitě a očekávání na trhu, což může ovlivnit volatilitu cen.
  3. Ekonomika TěžařůPro těžaře Bitcoinu mají události halvingu přímý dopad na jejich ziskovost. S redukcí odměn za bloky těžaři dostávají méně Bitcoinů za své úsilí. To může vést k zvýšené konkurenci mezi těžaři a také k tomu, že méně efektivní těžební operace se stanou neziskovými. Jelikož celkový výkon těžařů na blockchainu BTC neustále roste, 50% snížení odměn se těžařů silně dotkne a mnoho z nich své operace nebude schopné ufinancovat.
  4. Sentiment na TrhuUdálost Bitcoin halvingu mohou také ovlivnit sentiment na trhu a psychologii investora. Očekávání snížené nabídky a potenciálního růstu cen může přilákat nové investory na trh, což zvyšuje poptávku a ceny. Tento event bývá také často označován za „buy the rumor, sell the news“, tedy před samotným halvingem se cena BTC často zvedá a jakmile dojde k halvingu, cena opět projde korekcí a nějakou dobu zůstává nižší, než dosáhne nových maxim.

BTC Halving jako katalyzátor

V minulosti bylo půlení odměn u BTC vždy spojeno s následným extrémním nárůstem hodnoty
samotného BTC. Historie dokázala, že funguje jako možný spouštěč tzv. bull runu, tedy období
nárůstů cen nejen BTC ale dalších kryptoměn. Můžeme se podívat na předchozí půlení;

  1. První půlení odměn bylo vykonáno 28. listopadu 2012. Odměny se snížili z prvotních 50 BTC za blok na 25 BTC za blok. V době prvního půlení cena se cena BTC pohybovala okolo 13 dolarů, během následujícího období po něm se však vyšplhala na tehdejší maximum kolem 1 152 dolarů.
  2. Druhé půlení se stalo 16. července 2016 a těžařům snížilo odměny z 25 BTC za blok na 12.5 BTC za blok. Cena BTC se mezitím dostala na úroveň 664 dolarů v den půlení a dosáhla svého maxima následující měsíce s cenou neuvěřitelných 17 760 dolarů za jeden BTC.
  3. Třetí a prozatím poslední půlení se odehrálo 11. května 2020, kdy se odměna za blok snížila z 12.5 BTC na „pouhých“ 6.25 BTC. V onen den se cena pohybovala na úrovni 9 734 dolarů a dosáhla svého absolutního maxima 67 549 dolarů za kus. Tato hranice nyní opět čeká na své prolomení.

Bitcoin halving je základním prvkem jeho měnové politiky a hraje klíčovou roli při formování jeho dynamiky zásob a cenových dynamik. Událost samotná je předvídatelná a zabudována do protokolu, její dopad na trh s kryptoměnami však může být hluboký, ovlivňující cenové dynamiky, ekonomiku těžařů a investorský sentiment. Porozumění Bitcoin halvingu je nezbytné pro každého, kdo je zapojen do ekosystému kryptoměn, neboť poskytuje náhled na základní principy řídící světovou první decentralizovanou digitální měnu.


Napište nám

Adresa a kontakty

MasterMiner s.r.o. Dyjská 845/4, Čakovice, 196 00 Praha 9


V roce 2023 dochází k čerpání dotace z Výzvy č. 0381 - Kreativní vouchery v rámci Národního plánu obnovy - iniciativa Kreativní vouchery komponenty 4.5 Rozvoj kulturního a kreativního sektoru s názvem: MasterMiner_Kreativní voucher. Projekt je realizován za finanční spoluúčasti Evropské unie prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury České republiky.

Loga dotačních programů