Články Napsali jsme Návody a rady

Nakupování hardwaru pro těžbu kryptoměn v medvědím trhu: Ano nebo Ne?

Rozhodnutí o nákupu hardwaru pro těžbu kryptoměn může být komplikované.

Nakupování hardwaru pro těžbu kryptoměn v medvědím trhu: Ano nebo Ne?

Těžba kryptoměn se stala jedním z nejvíce diskutovaných témat ve světě digitálních aktiv. Při těžbě kryptoměn, jako je Bitcoin, Ethereum Classic nebo dalších populárních kryptoměn, je správný hardware klíčovým faktorem pro úspěšnost. Nicméně, v kontextu volatilního trhu, který je charakterizován medvědím trendem (pokles cen a negativní sentiment), rozhodnutí o nákupu hardwaru pro těžbu kryptoměn může být komplikované.

Výhody nakupování hardwaru v medvědím trhu

  1. Nižší ceny: V medvědím trhu, kdy ceny kryptoměn prudce klesají, je pravděpodobné, že ceny hardwarových zařízení pro těžbu také klesnou. To může poskytnout příležitost k nákupu kvalitního hardwaru za nižší cenu než v době trhu s bullish trendem. V medvědím trhu zlevňují jak samotné grafické karty, tak další komponenty, ze kterých se skládá rig – základní desky, napájecí zdroje, procesory apod.
  2. Snížení konkurence: Pokles zájmu o těžbu kryptoměn v medvědím trhu může vést k menší konkurenci mezi těžaři. Po konci těžby nových mincí v blockchainu Etherea se odhaduje, že 80% tehdejších těžařů své stroje buď vypnulo, nebo prodalo na bazarovém trhu. To může znamenat nižší obtížnost těžby a větší pravděpodobnost získání vyššího podílu na odměnách za vytěžené bloky transakcí. Tento efekt má tendenci zhodnotit se teprve až v nadcházejícím bull runu.
  3. Dlouhodobá perspektiva: Medvědí trh není nevyhnutelně trvalým stavem. Historicky se kryptoměnové trhy vyvíjely v cyklech medvědů a býků. Nákup hardwaru v medvědím trhu může poskytnout výhodu pro budoucnost, když se trh otočí směrem k býčímu trendu a těžař má proto velkou počáteční konkurenční výhodu. V momentě, kdy začíná býčí trend se z hardwaru stává poměrně rychle nedostatkové zboží a jeho ceny tomu odpovídají navýšením. V býčím trhu se proto komponenty nakupují obtížně, skladové zásoby jsou nízké a jejich ceny se prudce zvyšují.

Výzvy spojené s nákupem hardwaru v medvědím trhu

  1. Riziko investice: Medvědí trh nese riziko poklesu cen kryptoměn. Pokud cena klesne natolik, že těžba přestane být rentabilní, může nákup hardwaru pro těžbu kryptoměn vést k finanční ztrátě, která může trvat několik měsíců. Je proto esenciální, dodržovat dlouhodobou strategii.
  2. Aktualizace technologie: Kryptoměnový průmysl je dynamický a nové technologie se rychle vyvíjejí. Při nákupu hardwaru v medvědím trhu sice nakoupíte hardware za nižší cenu, musíte si dát však pozor, jaké modely kupujete. Lehce totiž koupíte např. grafické karty za extrémně nízké ceny ale jejich technologie je již starší a pro těžbu nemusí mít dobrou efektivitu, jako novější generace.
  3. Energetické nároky: Těžba kryptoměn je energeticky náročná činnost. Při nákupu hardwaru je důležité zohlednit spotřebu energie a její náklady. V medvědím trhu, kdy jsou ceny kryptoměn nízké, může být obtížné získat dostatečné výnosy, které by pokryly náklady na energii.

Jak správně nakupovat hardware pro těžbu kryptoměn v medvědím trhu?

  1. Důkladný průzkum: Než investujete do hardwaru, proveďte si důkladný průzkum aktuálního stavu kryptoměnového trhu a prognóz na budoucnost. Zvažte potenciál trhu a předpokládanou rentabilitu těžby.
  2. Plánování investice: Mějte jasný plán a strategii pro svou investici do hardwaru. Zvažte své finanční možnosti, rizika a očekávanou návratnost investice.
  3. Kvalita a renomé: Nakupujte hardware od důvěryhodných výrobců/prodejců s dobrou pověstí na trhu. Zkontrolujte recenze a hodnocení od uživatelů a odborníků, abyste získali přehled o kvalitě a spolehlivosti zařízení. Zaměřte se na modely komponentů, které mají co možná nejlepší efektivitu, tedy poměr Výkon/Spotřeba.
  4. Efektivita a energetická účinnost: Zkontrolujte náklady na energii v dané lokalitě. Pokuste se vyjednat si lepší podmínky u Vašeho dodavatele i distributora energií, např. změnou jističe, zařazení do výhodnějšího distribučního tarifu, zvážení nákupu fotovoltaiky apod. Pokud nemáte možnost obstarat si levnější cenu za energie, zkuste oslovit společnosti, které nabízejí hosting strojů pro těžbu kryptoměn.

Nakupování hardwaru pro těžbu kryptoměn v medvědím trhu je rozhodnutí, které vyžaduje obezřetnost a strategické uvažování. Přestože nízké ceny kryptoměn mohou nabízet příležitosti, je důležité zvážit všechny aspekty a rizika spojená s investicí. Ujistěte se, že jste dobře informováni a konzultujte s odborníky, abyste měli co nejvíce informací pro své rozhodnutí.


Napište nám

Adresa a kontakty

MasterMiner s.r.o. Dyjská 845/4, Čakovice, 196 00 Praha 9


V roce 2023 dochází k čerpání dotace z Výzvy č. 0381 - Kreativní vouchery v rámci Národního plánu obnovy - iniciativa Kreativní vouchery komponenty 4.5 Rozvoj kulturního a kreativního sektoru s názvem: MasterMiner_Kreativní voucher. Projekt je realizován za finanční spoluúčasti Evropské unie prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury České republiky.

Loga dotačních programů