Články Napsali jsme Návody a rady

Přetaktování grafické karty

Pro nákup kryptoměn lze využít několika možností. Jednotlivé z nich si popíšeme v článku.

Když už váš těžební stroj přináší stabilní příjem, je možná čas položit si otázku, zda není možné z draze pořízeného hardwaru vymáčknout ještě vyšší těžební výkon. Jasnou odpovědí na tuto otázku je Ano, samozřejmě je možné těžební výkon zvýšit. Nástrojem, který nám toto zvýšení umožňuje je právě přetaktování grafické karty, které si v následujícím článku rozebereme.

Co je přetaktování grafické karty?

Přetaktování grafické karty je v podstatě záměrné odemknutí omezení výkonu, které bylo dané grafické kartě stanoveno výrobcem. V rámci k tomu určených nástrojů pak můžeme upravit nejen pracovní frekvenci samotného jádra grafického čipu, ale frekvenci grafické ram paměti a celkové napětí, se kterým karta pracuje.

Výhody přetaktování

  • Optimalizace provozu karty
  • Zvýšení těžebního výkonu
  • Vyšší zisk z těžby
  • Bez nutnosti investice do lepšího hardwaru

Nevýhody přetaktování

  • Vyšší produkce tepla
  • Vyšší spotřeba elektřiny

Jak kartu přetaktovat

Přetaktování karty je vlastně velmi jednoduché a zvládne to víceméně každý. U těžebních strojů můžeme k přetaktování použít stejný program, jaký používáme i pro ovládání samotného stroje, například velmi oblíbený operační systém HiveOS přetaktování karty umožňuje skrze velmi přehledné a uživatelsky přívětivé rozhraní. Pro samotné taktování pak stačí do tohoto rozhraní pouze zadat odpovídající hodnoty. Níže si můžeme prohlédnout základní hodnoty, které můžete zkusit využít pro přetaktování vašich jednotlivých grafických karet:

HiveOS a těžící software

Velkou výhodou operačního systému HiveOS je také jeho podpora několika těžících programů, které samotnou těžbu vykonávají. Díky neustálému vývoji jak HiveOS, tak těžících programů máme stálé nové a lepší možnosti, jak taktování vylepšovat a můžeme si i libovolně vybírat mezi samotnými těžícími programy, které mezi sebou mají občas rozdíly a nejsme tak závislý jen na jediném. Určitě doporučuji sledovat kanál HiveOS na aplikace Telegram, který nás jednou za čas upozorní na nový update a funkce. I samotné taktování se vyvíjí, a proto je dobré se na již jednou nastavený a přetaktovaný rig podívat znovu a zrevidovat, jestli jej nejde jeho výkon a spotřeba opět o trochu více posunout dál.

Shrnutí

Objektivně vzato výhody přetaktování karty silně převyšují na zmíněnými nevýhodami (problém s vyšší produkcí tepla se správně postaveného stroje prakticky vůbec netýká), takže můžeme říct, že přetaktování grafické karty je naprosto jasnou volbou pro všechny, kteří chtějí ze svých peněz investovaných do drahých komponentů získat maximum těžebního výkonu, respektive maximum výdělku.  Pokud si samozřejmě na přetaktování karet netroufáte nebo jen prostě nemáte dostatek volného času pak se určitě neváhejte obrátit na nás a my Vám s optimalizací a přetaktováním Vašich karet pomůžeme.


Napište nám

Adresa a kontakty

MasterMiner s.r.o. Dyjská 845/4, Čakovice, 196 00 Praha 9


V roce 2023 dochází k čerpání dotace z Výzvy č. 0381 - Kreativní vouchery v rámci Národního plánu obnovy - iniciativa Kreativní vouchery komponenty 4.5 Rozvoj kulturního a kreativního sektoru s názvem: MasterMiner_Kreativní voucher. Projekt je realizován za finanční spoluúčasti Evropské unie prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury České republiky.

Loga dotačních programů