Články Napsali jsme Návody a rady

Kryptoměnové burzy

Kryptoměnové burzy jsou jedním z hlavních způsobů jak si kryptoměnu koupit.

Kryptoměnové burzy

Kryptoměnové burzy jsou jedním z hlavních způsobů jak si kryptoměnu koupit. Kromě kryptoměn lze využít i tzv. bitcoinmatů což jsou v podstatě bankomaty určené pro nákup či prodej kryptoměn. Jeden z takových bitcoinmatů provozujeme v sídle naší společnosti.

Jak vybrat kryptoměnovou burzu?

Kryptoměnových burz je celá řada. Při jejich výběru hrají roli poplatky, pokročilé obchodní funkce (například obchodování na páku), typy obchodovaných kryptoměn a především jejich renomé.

Existují obrovské burzy obchodující v obratech stamilionech dolarů i menší burzy. Zde většinou platí, že větší burzy jsou pro obchodování bezpečnější (jednoduše nějakou chybou riskují daleko více než malá burza která může jednoduše zaniknout a vzniknout pod jiným jménem). Na větší burze zároveň nebývá problém s nedostatečnou likviditou – takže i při prudkých propadech či vzestupech budete schopni své kryptoměny nakoupit či prodat.

Mezi nejznámější a nejoblíbenější kryptoburzy patří například Binance, Bitfinex, Coinbase, Kraken či Coinmate.

Některé kryptoburzy mají aplikaci na mobilní telefon, která umožňuje nákup kdykoli a odkudkoli.

Některé kryptoburzy umoňují nastavení automatických pravidelných nákupů kryptoměn, což usnadňuje strategii spoření do kryptoměn strategií DCA.

Jak poslat peníze na kryptoburzu?

Po registraci na kryptoburze se vám otevře obchodní účet – většinou v měně USD nebo EUR, na který si musíte před nákupem poslat peníze ze svého účtu u klasické banky. V případě některých burz je možný i přímý nákup kryptoměn například kreditní kartou – tam ale vždy záleží na kombinaci burza – vaše banka, kdy z našich zkušeností někdy dojde k zamítnutí platby, jelikož banky omezují u určitých typů karet nákup kryptoměn.

Peníze si tedy nejprve musíte směnit u své banky, případně pokud disponujete účtem v cizí měně tak z něj pošlete peníze na kryptoburzu. Většina kryptoburz má nějaký účet v Evropské unii, takže se převod provádí klasickou SEPA platbou. I tak je potřeba počítat s tím, že převod může trvat až několik dní a tím pádem je pro případné nákupy ve vhodnou chvíli mít připraveny peníze již na kryptoburze.

U vyšších objemů nákupů je potřeba pamatovat na to, že vám takový obchod nemusí být umožněn do doby než bude ověřena vaše identita. Kryptoburza může požadovat fotku vašeho občanského průkazu, řidičského průkazu a vaší fotku či třeba výpis z účtu ze kterého budete prostředky na burzu posílat.

Jak vybrat peníze z kryptoburzy?

Výběr peněz probíhá opačným postupem jako jejich nákup. Kryptoměnu tedy nejprve prodáte za EUR či USD. Tyto prostředky pak můžete znova použít pro nákup jiné kryptoměny, nebo požádáte o jejich výběr ve FIAT měně zase převodem na Váš autorizovaný účet.

Na co si dát pozor při používání burzy?

Při výběru burzy se nedívejte jen po nejnižším poplatku – ten má většinou svůj důvod. Je lepší zvolit stabilní a dlouhodobě prověřenou burzu s dobrou pověstí.

Vždy pamatujte na to, že vaše kryptoměny byste měli mít v ideálním případě u sebe na hardwarové peněžence. Kryptoměny dlouhodobě držené na burze nelze považovat za bezpečně uložené.

Pokud jste nováčci využijte spíše kryptoburzu jejíž rozhraní je dostupné i v češtině (Binance), nebo burzu která má velmi jednoduché rozhraní Coinbase

Velký pozor si dávejte na profesionální obchodní nástroje typu obchodování na páku či různé limitní příkazy a pokročilé obchodní příkazy. Jejich špatným a neodborným nastavením můžete jednoduše přijít i o celý svůj zůstatek.


Napište nám

Adresa a kontakty

MasterMiner s.r.o. Dyjská 845/4, Čakovice, 196 00 Praha 9


V roce 2023 dochází k čerpání dotace z Výzvy č. 0381 - Kreativní vouchery v rámci Národního plánu obnovy - iniciativa Kreativní vouchery komponenty 4.5 Rozvoj kulturního a kreativního sektoru s názvem: MasterMiner_Kreativní voucher. Projekt je realizován za finanční spoluúčasti Evropské unie prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury České republiky.

Loga dotačních programů