Články Napsali jsme Návody a rady

Těžba kryptoměn - mining

Pro nákup kryptoměn lze využít několika možností. Jednotlivé z nich si popíšeme v článku.

Těžba kryptoměn

Proč se kryptoměny těží?

Kryptoměny pro svůj chod potřebují velké množství výpočetního výkonu. U naprosté většiny kryptoměn platí, že čím je dostupný výpočetní výkon vyšší, tím je provoz kryptoměny bezpečnější. Zároveň platí, že kryptoměny těží výhody ze své decentralizace – tedy stejně jako internet je velmi těžké je nějak vypnout, omezit či nějak ovlivnit jejich obsah.

Protože kryptoměnu neprovozuje nějaká společnost, která by si nakoupila servery, které by umístila do datacentra a na nich by kryptoměnový systém běžel, využívá se obrovského množství počítačů po celém světě, který můžete vlastnit i vy. Počítač například pro těžbu kryptoměny Ethereum může být složen z několika grafických karet, které poskytují výpočetní výkon.

Celý kryptoměnový model pak počítá s tím, že těžař (provozovatel takového počítače na kterém se provádí výpočetní operace spojené s danou kryptoměnou) dostává odměnu za těžení kryptoměny, které mu pokrývají náklady na hardware a následně na provoz počítače, přičemž se jedná především o náklady na elektrickou energii.

Těžař pak dostává odměnu ve formě kryptoměny kterou těží a tu si může následně buď akumulovat ve své peněžence, směnit do jiné kryptoměny, nebo ji na burze jednorázově či postupně prodávat a z ní platit třeba náklady na elektřinu.

Těžba kryptoměn tedy zabezpečuje fungování celého systému kryptoměny, které spočívá především k ověřování transakcí.

Jak se těží kryptoměny?

Těžba kryptoměn se provádí například u Bitcoinu již pouze na specializovaných zařízeních, které v sobě obsahují specifický čip, který slouží výhradně pouze pro zpracovávání algoritmu BTC. ASIC znamená “Application Specific Integrated Circuit”. Jedná se o procesor, který na rozdíl od třeba běžného procesoru v počítači, který umí zpracovávat velké množství různorodých operací, je ASIC přizpůsoben a maximálně optimalizován pro zpracování pouze jednoho typu instrukcí. Díky této optimalizaci je díky tomu nesrovnatelně výkonnější.

U kryptoměny ETH (ethereum) se využívají po celou dobu k těžbě grafické karty, které v sobě sami o sobě obsahují velmi výkonný čip, který má vysoký výpočetní výkon.

Kryptoměny v sobě mají zabudovaný mechanismus, kdy podle typu dané kryptoměny dochází k zvýšení složitosti těžby – tedy zvýšení výpočetní náročnosti, nebo třeba zvýšení spotřeby paměti – proto dnes není možné těžit třeba na starých grafických kartách (nemají dostatek paměti).

Doba, kdy bylo možné těžit Bitcoin na starém vyřazeném notebooku je dávno pryč. Dnes je těžba BTC možná jen výhradně na specializovaných ASIC zařízeních. Ostatní kryptoměny jsou zaměřeny především na provoz na grafických kartách – což také způsobilo kritický nedostatek grafických karet na trhu.

Specializovaný počítač pro těžbu kryptoměn – tzv. rig (mining rig) si od nás můžete nechat navrhnout, postavit i zahostovat (umístit) v našem datacentru.


Napište nám

Adresa a kontakty

MasterMiner s.r.o. Dyjská 845/4, Čakovice, 196 00 Praha 9


V roce 2023 dochází k čerpání dotace z Výzvy č. 0381 - Kreativní vouchery v rámci Národního plánu obnovy - iniciativa Kreativní vouchery komponenty 4.5 Rozvoj kulturního a kreativního sektoru s názvem: MasterMiner_Kreativní voucher. Projekt je realizován za finanční spoluúčasti Evropské unie prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury České republiky.

Loga dotačních programů