Články Napsali jsme Návody a rady

Kde nakoupit kryptoměny?

Pro nákup kryptoměn lze využít několika možností. Jednotlivé z nich si popíšeme v článku.

Pro nákup kryptoměn lze využít několika možností:

  • Kryptoměnová burza (směnárna)
  • Bitcoinmaty
  • Nákup od jiného člověka vlastnícího kryptoměny
  • Těžba

Kryptoměnová burza

Pro nákup na kryptoměnové burze je potřeba nějakou burzu najít – nejoblíbenější jsou Coinbase, Bitfinex, Kraken a další.

Na burze si musíte vytvořit účet, často provést verifikaci v případě, že chcete kryptoměnu nakupovat za klasické měny (koruny, dolary, libry, apod.).

Následně na burze máte vytvořený účet pro nějakou klasickou měnu a následně pro libovolné kryptoměny. Ne každá burza umožňuje obchodovat všechny kryptoměny.

Na účet u burzy si převedete například Eura, která pak můžete ve vhodný okamžik směnit za libovolnou kryptoměnu. To samé lze udělat i opačným směrem – tedy kryptoměnu prodat do běžné měny.

Nákup kryptoměny či dobití účtu lze často provést i pomocí debetní či kreditní karty. Některé banky však toto omezují a platbu neumožňují autorizovat nebo dokončit.

Kryptoměnové burzy umožňují provádět automatizované nákupy v pravidelných obdobích, čehož lze využít při investicích do kryptoměn strategií DCA (dollar cost averaging) – tedy pravidelným nákupem kryptoměny v různých časech, kdy dochází z povahy věci k průměrování nákupní ceny.

Bitcoinmaty

Jedná se o formu nákupu, kterou můžete provést do určité míry anonymně, protože do určité výše lze nakoupit kryptoměny bez nutnosti identifikace. Nákup funguje jako když si jdete vybrat či vložit peníze do klasického bankomatu.

Je potřeba brát na vědomí, že se kurz neustále mění a někdy i velmi výrazně, proto je v Bitcoinmatu kurz vždy na okamžik směny fixovaný.

Nákup od jiného člověka

S kamarádem se můžete dohodnout na nákupu kryptoměny kurzem který si domluvíte, nebo třeba směnou za jinou kryptoměnu. Existují však možnosti jak obchodovat kryptoměny mezi sebou třeba s člověkem na druhé straně zeměkoule. Tady se ale velmi těžko doporučuje nějaká konkrétní P2P burza. U těchto obchodů je navíc potřeba maximální obezřetnost!

Těžba

Těžba je spíše forma investice, nicméně zmiňujeme ji zde, protože je to jeden ze způsobů jak kryptoměnu získat.


Napište nám

Adresa a kontakty

MasterMiner s.r.o. Dyjská 845/4, Čakovice, 196 00 Praha 9


V roce 2023 dochází k čerpání dotace z Výzvy č. 0381 - Kreativní vouchery v rámci Národního plánu obnovy - iniciativa Kreativní vouchery komponenty 4.5 Rozvoj kulturního a kreativního sektoru s názvem: MasterMiner_Kreativní voucher. Projekt je realizován za finanční spoluúčasti Evropské unie prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury České republiky.

Loga dotačních programů