Články Napsali jsme Návody a rady

Kryptoměny

Pro nákup kryptoměn lze využít několika možností. Jednotlivé z nich si popíšeme v článku.

Co jsou to kryptoměny?

Zjednodušeně by se dalo říci, že jsou kryptoměny elektronické peníze. Zatímco BTC (Bitcoin) slouží výhradně pro transakce u kryptoměny jako je například ETH (ethereum) se nejedná pouze o platební systém, ale o systém umožňující tzv. smart kontrakty, spouštění virtuálních aplikací, apod.

Jaké mají kryptoměny využití?

Kryptoměny mají být cestou k alternativnímu finančnímu systému, který je dnes závislý na obrovských dluzích a tištění peněz.

Názory na to jestli jsou kryptoměny spíše platebním instrumentem nebo technologií se stále různí a je potřeba mít na paměti, že je celé kryptoměnové odvětví zatím pouze na začátku.

Vzpomeňte si jak je i dnes složité poslat peníze do zahraničí – musíte vyplnit IBAN, nesmyslné údaje jako je adresa banky v zemi příjemce a další informace. Za celý převod pak zaplatíte nesmyslně vysoké poplatky a platba cílovému příjemci dorazí často až za několik dní.

S použitím kryptoměn je možné platbu provést o mnoho jednodušším způsobem, levněji a prakticky okamžitě.

Jak získat kryptoměny?

Kryptoměny můžete získat buď koupí (například na burze), těžbou, darováním, nebo třeba směnou za jiné kryptoměny.

Kde mám kryptoměny uložené?

Kryptoměny by každý měl mít uložené v ideálním případě na hardwarové peněžence (například Trezor, Ledger). Nedoporučuje se mít kryptoměny dlouhodobě uložené na burze, jelikož na burze nejsou kryptoměny v bezpečí jako například peníze na účtu v bance. Vklady nejsou nijak pojištěné a pokud na burzu zaútočí nějaký hacker, nebo dojde k nějaké zásadní technické chybě, můžete o kryptoměny přijít bez náhrady.

Samozřejmě záleží na množství kryptoměn. Pokud máte kryptoměny v hodnotě tisíců korun lze použít i softwarovou peněženku třeba v mobilním telefonu, při větších objemech se vyplatí za-investovat do hardwarové peněženky, která poskytuje jako jediná maximální jistotu a ochranu vašich kryptoměnových peněz.


Napište nám

Adresa a kontakty

MasterMiner s.r.o. Dyjská 845/4, Čakovice, 196 00 Praha 9


V roce 2023 dochází k čerpání dotace z Výzvy č. 0381 - Kreativní vouchery v rámci Národního plánu obnovy - iniciativa Kreativní vouchery komponenty 4.5 Rozvoj kulturního a kreativního sektoru s názvem: MasterMiner_Kreativní voucher. Projekt je realizován za finanční spoluúčasti Evropské unie prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury České republiky.

Loga dotačních programů