Články Napsali jsme Návody a rady

Výhody ASIC Hostingu u Nás

Výhody ASIC Hostingu u Nás

Nevýhody těžby u jiných poskytovatelů

Najít spolehlivého partnera pro těžbu kryptoměn není snadná záležitost. Bohužel je v tomto odvětví stále nespočet podvodníků, nesolidních společností a problémových dodavatelů, kteří zákazníkům dělají nemalé potíže.

Pojďme se podívat na to, s čím se běžně naši zákazníci setkali během jejich snahy o umístění jejich minerů. Zároveň si projdeme výhody hostování v naší pražské těžírně.

  1. Nejistota ceny na fakturáchNěkteré společnosti nabízející hosting mají velmi výhodné podmínky, které uvádí ve smlouvě o umístění a správě těžícího zařízení. V kontraktu často uvádí, že po uplynutí prvních pár měsíců se mohou rozhodnout upravit cenu za elektřinu a poplatek za hosting. Klient v takovém případě může smlouvu vypovědět ale musí si v takovém případě na vlastní náklady zařídit odvoz zařízení z hosting centra a hledat nové umístění. Mezitím mu stroj netěží a investice se nevrací. K tomu musí připočítat náklady na opětovnou dopravu do jiné lokality, zaplatit znovu instalační poplatky a tak podobně.

    Určitě doporučujeme před zvolením hostingu pro Váš stroj důkladně projít nabízenou smlouvu a její podmínky, byť mohou být napsány v cizím jazyce. Tento fakt platí obzvláště, chcete-li od daného hosting centra zároveň stroj na těžbu pořídit. Stává se totiž, že společnost ve smlouvě neuvádí ani délku platné záruky za dodávané těžící zařízení.
  2. Hostování ve vzdálených lokacích                                                                                                     Hostingové společnosti často nabízí umístění stroje ve vzdálených lokacích, mimo civilizaci, a slibují nejlevnější možnou cenu za elektřinu, což klientovi značně šetří náklady na těžbu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Byť slib levné ceny za elektřinu zní lákavě, není to jediný faktor, který by měl rozhodovat při výběru hostingové služby. Kromě levnější energie totiž zaplatíte za další služby. S umístěním strojů v odlehlých destinací se pojí vysoké náklady na přepravu, clo nebo daň v jednotlivých destinačních zemích a následně samotná instalace stroje v datacentru. Celkově se tedy cesta Vašeho stroje například do Guatemaly může prodražit o několik desítek tisíc korun a to jste ještě ani nezačali těžit. S každým dnem, kdy je Váš stroj na cestě a netěží, prodlužuje se Vám návratnost Vaší investice. U nás zaplatíte více za spotřebovanou energii ale naše datacentrum je přímo v Praze a nemusíte tak platit za převoz stroje, cla, daně, místní poplatky a také si neúčtujeme nic za instalaci a umístění stroje. V ten samý den, kdy nám stroj přivezete, tak jej zapojíme a vy začnete okamžitě těžit. Neztrácíte tím drahocenný čas a  investice se Vám začne s okamžitým spuštěním stroje rychleji vracet.
  3. Těžení na stroji samotnému hosting centru namísto klienta                                             Naši klienti si nám často stěžují, že jejich stroje měli v odlehlých destinacích časté poruchy a kvůli tomu netěžili týdny i měsíce v kuse. Opravy trvaly věčnost a stály je navíc poplatky za servis i za nové komponenty. Často se však také stalo, že nám klienti po ukončení jejich předchozího hostingu přivezli stroje a my se podívali do jejich záznamů těžby. V mnoha případech jsme zjistili, že v době údajného výpadku a poruchy jejich stroje těžba probíhala nadále ale ne na klientovu peněženku. Dané hosting centrum tedy nastavilo těžbu na jejich peněženku, během toho, co měl být klientův stroj opravován.V našem hosting centru opravy netrvají věčnost a klient se kdykoliv může zastavit a zkontrolovat stav jeho stroje. Opravy vždy nejprve zkonzultujeme s klientem a poté je teprve začneme řešit, dle jeho preferencí.
  4. Nestabillita Rozvojových Zemí 

Hosting strojů v odlehlých destinacích a rozvojových zemí často nese skrytá rizika v podobě náhlých politických změn, přírodních katastrof i častých problémů s infrastrukturou. Můžeme se podívat například na Kazachstán, který v Lednu roku 2022 kompletně zakázal a odpojil těžaře od internetu a elektřiny, jelikož kvůli přetížení sítě těžbou ve městech lidem neustále vypadával proud.

Dalším příkladem může být Paraguay i Venezuela, kde se schvalují zákony o zákazu těžby kryptoměn a státní úředníci již provádí razie do hostingových center s cílem konfiskace těžících zařízení i infrastruktury. Venezuelský stát v létě 2024 zkonfiskoval na 2000 asic minerů ve městě Maracay, kdežto Paraguay si přivlastnil 2738 jednotek v Salto del Guairá.

Hosting v rozvinutých zemích, jako Texas, ale také není tak spolehlivý, jak by se marketingově mohlo zdát. Kromě letních vln veder, kdy tento stát odpojuje těžaře od sítě, aby se nepřehřála infrastruktura a zimních bouří, které způsobují rozsáhlé výpadky elektřiny, se hostingová centra potýkají s celou řadou vlastních problémů s internetem, elektrickými rozvody, požárem zařízeních apod. Stačí se podívat ne oficiální webové stránky těchto poskytovatelů, kde sami uvádí neustálé výpadky a pozastavení těžebních operací.

Najít spolehlivé hosting centrum pro těžbu kryptoměn s levnou elektřinou je čím dál těžší. Ve výše uvedeném textu jsme poukázali na problémy, se kterými se setkali naši klienti během jejich snahy umístit svoje stroje a těžit. Problémů, se kterými se potýkali není málo a jejich plný výčet jsme ani nemohli uvést, jelikož by byl tento článek přehnaně dlouhý.

Jak se sezóna kryptoměn blíží a kurzy budou postupně růst, bude se objevovat čím dál více podvodníků, kteří zvýšeného zájmu z řad klientů budou chtít zneužít. Doporučujeme proto před každou investicí prověřit dodavatele, nabídku a v případě hostingu i smlouvu. Je třeba nenechat se nalákat příliš dobře vypadajícími nabídkami a vždy je lepší získat druhý pohled od někoho, kdo se v prostoru kryptoměn alespoň trochu pohybuje a vyzná.

 

 

 


Napište nám

Adresa a kontakty

MasterMiner s.r.o. Dyjská 845/4, Čakovice, 196 00 Praha 9


V roce 2023 dochází k čerpání dotace z Výzvy č. 0381 - Kreativní vouchery v rámci Národního plánu obnovy - iniciativa Kreativní vouchery komponenty 4.5 Rozvoj kulturního a kreativního sektoru s názvem: MasterMiner_Kreativní voucher. Projekt je realizován za finanční spoluúčasti Evropské unie prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury České republiky.

Loga dotačních programů